Jesień to pora roku kojarząca się przede wszystkim z deszczem, silnym wiatrem i ponurą aurą. Wiele osób cierpi wówczas z powodu osłabionej odporności organizmu, który staje się podatny na różnego rodzaju infekcje. Objawiają się one m.in. bólem głowy i mięśni, kaszlem, ospałością, ogólnym osłabieniem fizycznym oraz psychicznym, a także katarem. Aby skutecznie walczyć z tymi dolegliwościami, należy dostarczyć organizmowi dużą dawkę niezbędnych witamin i minerałów – posiada je choćby olej z czarnuszki, czosnek czy siemię lniane.
Głównym sposobem na zwiększenie odporności w okresie jesiennym jest zbilansowania dieta bogata w naturalne witaminy (zwłaszcza A, E i B oraz żelazo, potas, magnez i miedź), nienasycone kwasy tłuszczowe, przeciwutleniacze (eliminujące wolne rodniki) i antyoksydanty. Do najbardziej zalecanych produktów zaliczamy m.in. warzywa i owoce, czosnek, miód, sok z aronii, kiszoną kapustę, siemię lniane, kaszę jaglaną, a także orzechy. Ponadto warto regularnie spożywać olej z czarnuszki i len mielony. Oba te produkty można zakupić w dobrze zaopatrzonym sklepie internetowym, takim jak: http://olejarnia-gaja.pl/len-mielony/.
Kolejną metodą na skuteczne wzmocnienie odporności jest systematyczna aktywność ruchowa na świeżym powietrzu. Wystarczy dwa razy w tygodniu udać się na dłuższy spacer trwający co najmniej godzinę. Poza tym konieczne jest odstawienie wszelkich używek (papierosów, alkoholu, a nawet kawy) i picie specjalnych naparów oraz soków z ziół (szczególnie aloesu, tymianku czy żeń-szenia). Znakomite działanie uodparniające mają też kąpiele i inhalacje z dodatkiem olejków eterycznych.