Nabiał jest doskonałym źródłem białka i wapnia, dlatego powinien znaleźć się w codziennej diecie każdego człowieka. Jego mianem określa się wszystkie produkty pochodzenia mlecznego, takie jak sery, twarogi, jogurty, kefiry, śmietany oraz jajka. Jeśli do tej pory stroniliśmy od nabiału powinniśmy dowiedzieć się, dlaczego warto jest go włączyć do swojej diety.
Produkty pochodzenia mlecznego, oprócz białka oraz wapnia, są źródłem witaminy B oraz D. Znajdują się w nich także cenne sole mineralne i składniki odżywcze, a w szczególności fosfor, magnez, jod. Spożywanie nabiału jest wskazane szczególnie w przypadku dorastających dzieci, a także osób po 50. roku życia, które narażone są na osteoporozę. Mogą być również spożywane przez osoby dbające o linię, ponieważ zawierają niewielkie ilości tłuszczu, a niektóre z nich dostępne są nawet w wersji bez niego.
Jogurty oraz kefiry są także źródłem żywych kultur bakterii probiotycznych, które wzmacniają organizm i korzystnie wpływają na florę w jelitach. Warto więc spożywać nabiał nawet codziennie, a wybierając tego rodzaju żywność należy korzystać ze sprawdzonych źródeł. Ekologiczne produkty mleczne znaleźć można np. na stronie https://lokalneo.pl/nabial-18. Są one produkowane wyłącznie z naturalnych składników, bez użycia konserwantów, czy innych szkodliwych substancji. Dzięki temu mamy pewność, że podajemy swojej rodzinie wyłącznie najlepszą żywność. Produkty mleczne zawierają laktozę, dlatego w przypadku jej nietolerancji warto wybierać nabiał, który jej nie zawiera.