Kwasy omega 3 – dlaczego są tak ważne w codziennej diecie?

Kwasy tłuszczowe omega-3 pełnią bardzo ważną rolę w organizmie człowieka. Należą one do grupy niezbędnych kwasów, które muszą być dostarczane w celu zapewnienia zdrowia i właściwego funkcjonowania układów i narządów. Ich spożycie w odpowiednich ilościach skutecznie wspomaga leczenie takich chorób, jak cukrzyca oraz różnego rodzaju nowotworów.

Jaką rolę odgrywają kwasy omega-3?

Drogocenne kwasy omega-3 wpływają przede wszystkim pozytywnie na procesy krzepnięcia krwi, a także obniżają ciśnienie. Odgrywają ogromną rolę w walce ze złym cholesterolem i obniżają go. Omega-3 wpływają na właściwe funkcjonowanie układu nerwowego, a także wykazują właściwości przeciwzapalne, przeciwalergiczne i przeciwdepresyjne. Doskonale podnoszą ogólną odporność organizmu. Najlepszym źródłem kwasów omega-3 są przede wszystkim tłuste ryby morskie, takie jak łosoś, tuńczyk czy makrela. Spora ich ilość znajduje się także w olejach roślinnych oraz orzechach.

Niekiedy jednak codzienna dieta jest niewystarczająca, aby dostarczyć odpowiednią dawkę omega-3. W takiej sytuacji niezbędna jest dodatkowa suplementacja w postaci kapsułek, które znaleźć można na stronie https://ginseng.com.pl/. Kwasy te są niezbędne szczególnie w przypadku zawodowych sportowców, którzy regularnie uprawiają aktywność fizyczną. Ze względu na intensywne treningi ich organizm może być bardzo osłabiony, co z kolei może powodować częste infekcje. Stosowanie omega-3 wzmocni go skutecznie i zmniejszy ryzyko występowania chorób oraz kontuzji.

  • Ponad Horyzont
    Znajdziesz tu ciekawe informacje na wszystkie tematy - zarówno te poważniejsze, jak i luźniejsze. Te, związane z pracą, biznesem i techniką, ale także dotyczące zdrowego życia, mody i hobby.

Random Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*

dziewiętnaście − dziewiętnaście =