Jaki sprzęt wykorzystuje się powszechnie do obróbki mechanicznej żywności?

Obróbka mechaniczna produktów żywnościowych jest wyjątkowo zaawansowanym i czasochłonnym zajęciem w każdej kuchni – zwłaszcza restauracyjnej. Na szczęście na rynku są dostępne liczne urządzenia, które znacznie ułatwiają tej proces. Część z nich służy do obierania, inne do rozdrabniania lub cięcia, a jeszcze inne do formowania. Poszczególne rozwiązania zostaną wymienione i pokrótce scharakteryzowane w dalszej części artykułu. 

Do wyboru, do koloru

Najprostszymi elementami przeznaczonymi do obróbki mechanicznej są oczywiście ostre noże. Za ich pomocą szybko, a przede wszystkim skutecznie pokroimy mięso czy warzywa. Na uwagę zasługują również z pewnością szatkownice, które wprost świetnie nadają się do rozdrabniania wszelkich produktów na bardzo cienkie plasterki, wstążeczki bądź spirale. Oto pozostałe wartościowe sprzęty:

– wilki do precyzyjnego mielenia mięsa,

– miesiarki do łączenia składników na ciasto o jednolitej konsystencji, 

– miksery do rozcierania i urabiania,

– obieraczki do usuwania skórki z ziemniaków i innych warzyw,

– krajalnice do krojenia wędlin, chleba i serów,

– wielofunkcyjne roboty kuchenne, sokowirówki, piły do kości, blendery itp.

Większość tych rozwiązań technologicznych posiada w swoim asortymencie ten specjalistyczny sklep internetowy: https://smartgast.pl/pol_m_URZADZENIA-KUCHENNE_Obrobka-mechaniczna-1401.html.

  • Znajdziesz tu ciekawe informacje na wszystkie tematy - zarówno te poważniejsze, jak i luźniejsze. Te, związane z pracą, biznesem i techniką, ale także dotyczące zdrowego życia, mody i hobby.

Random Posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*
*

jeden + czternaście =