Obróbka mechaniczna produktów żywnościowych jest wyjątkowo zaawansowanym i czasochłonnym zajęciem w każdej kuchni – zwłaszcza restauracyjnej. Na szczęście na rynku są dostępne liczne urządzenia, które znacznie ułatwiają tej proces. Część z nich służy do obierania, inne do rozdrabniania lub cięcia, a jeszcze inne do formowania. Poszczególne rozwiązania zostaną wymienione i pokrótce scharakteryzowane w dalszej części artykułu.
Najprostszymi elementami przeznaczonymi do obróbki mechanicznej są oczywiście ostre noże. Za ich pomocą szybko, a przede wszystkim skutecznie pokroimy mięso czy warzywa. Na uwagę zasługują również z pewnością szatkownice, które wprost świetnie nadają się do rozdrabniania wszelkich produktów na bardzo cienkie plasterki, wstążeczki bądź spirale. Oto pozostałe wartościowe sprzęty:
– wilki do precyzyjnego mielenia mięsa,
– miesiarki do łączenia składników na ciasto o jednolitej konsystencji,
– miksery do rozcierania i urabiania,
– obieraczki do usuwania skórki z ziemniaków i innych warzyw,
– krajalnice do krojenia wędlin, chleba i serów,
– wielofunkcyjne roboty kuchenne, sokowirówki, piły do kości, blendery itp.
Większość tych rozwiązań technologicznych posiada w swoim asortymencie ten specjalistyczny sklep internetowy: https://smartgast.pl/pol_m_URZADZENIA-KUCHENNE_Obrobka-mechaniczna-1401.html.