Wytrwanie w diecie nie jest łatwe, niezależnie od tego, czy wprowadziliśmy nowy jadłospis, by schudnąć, czy też z powodów zdrowotnych. Codzienne przygotowywanie zdrowych posiłków jest szczególnie męczące dla osób, które nie lubią gotować i wcześniej chętnie korzystały z opcji na wynos w restauracjach albo wybierały gotowe produkty do odgrzania w domu. Do tego pilnowanie kalorii, składników odżywczych i ogólnego zbilansowania diety bywa skomplikowane i bez pomocy dietetyka może się nie udać. Jak więc ułatwić sobie ten proces?
Samodzielne układanie jadłospisu wymaga zagłębienia się w temat dietetyki i zdrowia. Według WHO podstawą współczesnej zdrowej diety powinny być warzywa i owoce, najlepiej świeże i surowe, a mięso powinno być jedynie niewielkim i okazjonalnym dodatkiem. Dla osób, które liczą na zwiększenie masy mięśniowej i prowadzą dietę jednocześnie z intensywnymi treningami, szczególnie ważne będą źródła białka – gotowany na parze kurczak lub indyk, warzywa strączkowe takie jak fasola, ciecierzyca czy soczewica, a także tofu i inne przetwory sojowe to dobre dodatki do takiej diety. Aby nie ulegać pokusom i nie porzucić nowych nawyków w najbardziej zabiegane dni, warto przygotowywać sobie porcje na zapas, mrozić lub wekować, dzięki czemu będą zawsze pod ręką i gotowe do zjedzenia. Dobrym rozwiązaniem jest także catering dietetyczny – możemy ułożyć wtedy zwykle plan żywienia pod swoje potrzeby, a firma cateringowa dostarczy nam gotowe posiłki o umówionej godzinie pod wskazany adres. Jeżeli chcemy skorzystać z usług firmy TIM catering pudełkowy Wrocław jest jednym z miast, w których możemy cieszyć się ich daniami o dowolnej porze i w dowolnym miejscu.