Witamina K2 – właściwości

Witamina K2 jest jednym z trzech kluczowych związków kryjących się pod pojęciem witamina K – oprócz niej mamy do czynienia z witaminami K1 oraz K3. Wszystkie biorą czynny udział w procesie krzepnięcia krwi, choć to nie jedyne funkcje, jakie spełniają w organizmie. Jeśli chodzi stricte o witaminę K2, to wytwarzana jest ona przez bakterie zamieszkujące jelita człowieka, a także występuje w wyrobach mleczarskich oraz niektórych sfermentowanych produktach do jedzenia.

Wielopłaszczyznowe działanie – w trosce o kości i układ krążenia

Witamina K2 jest elementem niezbędnym nie tylko w procesie krzepnięcia krwi, ale spełnia również istotną rolę w funkcjonowaniu układu kostnego. Jej zadaniem jest bowiem wiązanie wapnia, będącego elementarnym materiałem budulcowym. Warto podkreślić, że niedobór tego składnika może prowadzić do osteoporozy, czego skutkiem jest zwiększona podatność kości na złamania. Dużą popularnością wśród klientów aptek stacjonarnych i internetowych cieszy się witamina k2 swanson, charakteryzująca się również wysokim poziomem skuteczności w zapobieganiu różnym chorobom układu krążenia, w tym zwłaszcza zwapnieniu naczyń krwionośnych. W tym przypadku omawiany składnik wpływa zasadniczo na właściwe działanie białka MGP, wiążącego sole wapniowo-fosforanowe i tym samym uniemożliwiającego osadzaniu się tych elementów w naczyniach. Warto dodać, że witamina K2 jest także ceniona ze względu na właściwości przeciwnowotworowe. Zapobiega przede wszystkim rozwojowi raka wątroby. Znajduje się ona w wielu zdrowych produktach żywnościowych i suplementach diety, które można kupić m.in. w hanoju sklepie internetowym.

  • Ponad Horyzont
    Znajdziesz tu ciekawe informacje na wszystkie tematy - zarówno te poważniejsze, jak i luźniejsze. Te, związane z pracą, biznesem i techniką, ale także dotyczące zdrowego życia, mody i hobby.

Random Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*

2 × 3 =