W czym najlepiej przechowywać żywność?

/
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Przechowywanie żywności jest kluczową częścią przygotowania do sytuacji kryzysowej, a jest to obszar, w którym wiele osób nie jest dobrze przygotowanych. Utrzymanie zapasów żywności w bezpiecznym stanie podczas przerwy w dostawie prądu lub innej katastrofy może być wyzwaniem, ale nie musi. Poniższe wskazówki pomogą Ci zachować bezpieczeństwo i dobry stan żywności.

Przechowuj żywność w szklanych pojemnikach

Szklane pojemniki są wytrzymałe i nieporowate, więc nie absorbują zapachów ani smaków z innych produktów spożywczych. Są również łatwe do czyszczenia i można je ustawiać jeden na drugim, co sprawia, że są idealne do przechowywania suchych produktów w dużych ilościach. Szklane pojemniki powinny być przechowywane w chłodnym, suchym miejscu, z dala od bezpośredniego światła słonecznego; jeśli w Twoim domu nie ma wystarczająco dużo miejsca na oddzielną spiżarnię lub szafę do przechowywania suchych produktów, rozważ zakup kilku dużych plastikowych pojemników do przechowywania ich w zamian (tak długo, jak są oznaczone jako wolne od BPA).

Pakuj jedzenie próżniowo

Pakowanie próżniowe żywności to dobry sposób, aby pomóc jej zachować świeżość na dłużej. Próżniowo pakowaną żywność można kupić w sklepie spożywczym, ale można też zrobić własną, używając zgrzewarki próżniowej. Zgrzewanie próżniowe usuwa powietrze z opakowań, co pomaga zapobiegać utlenianiu i sprawia, że żywność pozostaje dłużej świeża. Nabyć ją można na następującej stronie https://www.techno.com.pl/maszyny/pakowaczki-prozniowe/.

Nie przechowuj jedzenia razem

Możesz myśleć, że wygodniej jest przechowywać wszystkie konserwy razem w jednej szafce lub na jednej półce, ale to nie jest dobry pomysł – różne rodzaje żywności wymagają różnych temperatur, aby dłużej zachować świeżość. Na przykład: Nie przechowuj owoców w puszkach z warzywami w puszkach, ponieważ może to spowodować, że warzywa szybciej się psują. Nie przechowuj swoich przetworów obok żywności o wysokiej kwasowości, takiej jak sos pomidorowy lub ocet. Kwasowość może spowodować rdzewienie metalowych wieczek puszek, jeśli wejdą one w kontakt z wilgocią w powietrzu.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Łożysko – czym jest i jakie typy można wyróżnić?
Łożysko – czym jest i jakie typy można wyróżnić?
Choć nie zawsze zdajemy sobie z tego sprawę, w wielu mechanizmach z jakimi mamy do czynienia na co dzień występują […]
Szampon aloesowy – jakie ma plusy?
Szampon aloesowy – jakie ma plusy?
Szampon aloesowy może nie być częstym wyborem wśród produktów do pielęgnacji włosów, ale zdecydowanie warto spróbować. Jest to doskonały sposób […]
Kto pomaga starszym osobom z ich zdrowiem?
Kto pomaga starszym osobom z ich zdrowiem?
Z wiekiem wyzwania zdrowotne i zagrożenia mogą być coraz większe. Zwiększa się ryzyko upadku, a zmniejsza się mobilność. Możesz także […]