Najpopularniejszą pozycją, jaką poszczycić się może kuchnia japońska, w dodatku znaną każdemu, jest sushi. Warto jednak przekonać się, że Japonia ma pod tym względem o wiele więcej do zaoferowania. Głównym składnikiem wielu dań są owoce morza i ryby, dlatego jedną z koronnych pozycji do wypróbowania są suszone małe rybki i krewetki. Stanowią doskonałą przystawkę lub przekąskę. Kolejnym ważnym daniem dla Japończyków jest okonomiyaki, czyli odpowiednik naszego ciasta naleśnikowego wymieszanego z kapustą. Nazwa potrawy oznacza “to, co wolisz” i zgodnie z tym na placek możemy położyć niemalże wszystko.
Szefowie kuchni z dalekowschodniej wyspy kochają tempurę. Jest to rodzaj ciasta, w którym smażą krewetki i rozmaite warzywa. W celu przygotowania takiego jedzenia przyda nam się wok i palnik gazowy do smażenia w głębokim tłuszczu. Ten rodzaj patelni nie sprawdzi się w przypadku kuchenki elektrycznej.
Polskie sklepy są coraz lepiej zaopatrzone i już od kilku lat nie mamy problemu z zakupem imbiru, trawy cytrynowej czy nawet Nori, czyli płatów wodorostów koniecznych do zrobienia sushi. Jeśli jednak chcemy się pokusić o przyrządzenie bardziej skomplikowanych przepisów, dobrze jest zajrzeć do Internetu. Znajdziemy tam prawdziwe japońskie sosy, przyprawy lub np. panierkę Panko, taką jak tu: https://www.kuchnieorientu.pl/produkt/panierka-japonska-panko-200g/. Wyposażając się z niezbędne składniki, możemy wyczarować egzotyczną kolację i zaskoczyć naszych gości oryginalnymi pomysłami.