Colostrum bovinum to wydzielina gruczołów mlecznych krów wyróżniająca się unikalnym składem. Jako pierwszy pokarm nowonarodzonego potomstwa dostarcza mu wielu substancji aktywnych. Oprócz witamin i minerałów należą do nich białka, węglowodany i tłuszcze. Aminokwasy egzogenne, przeciwciała i regulatory odporności to związki obecne w siarze bydlęcej, którym zawdzięcza ona swoje cenne właściwości prozdrowotne. Najwięcej ich zawiera colostrum pobrane w ciągu 2 godzin od porodu, o czym świadczą informacje zawarte na stronie https://genactiv.eu/strona/czym-jest-colostrum.
Colostrum bovinum pozytywnie wpływa na pracę układu odpornościowego zarówno u noworodków, jak i starszych dzieci czy osób dorosłych. Wspiera organizm w walce z infekcjami wirusowymi, bakteryjnymi i grzybiczymi. Poprawia stan nabłonka jelitowego, wchłanianie składników odżywczych i stymuluje wzrost prawidłowej mikroflory jelitowej. Siara bydlęca przyspiesza gojenie się ran i regenerację organizmu po wysiłku fizycznym. Łagodzi stany zapalne, a także objawy alergii i chorób autoimmunologicznych.