Jak powinna przebiegać hodowla trzody chlewnej?

/
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Z dniem 1 maja 2004 roku przepisy Unijne znacznie się zmieniły i wprowadzono dość drastyczne zmiany w zakresie warunków hodowli trzody chlewnej. Jak zatem zastosować się do tych przepisów, aby podczas kontroli nie wyszły jakieś nieprawidłowości? Przeczytaj o tym w poniższym tekście.  

Minimalne standardy w hodowli trzody 

Niestety do dnia dzisiejszego wielu rolników nie wie, czy spełnia minimalne standardy hodowli trzody chlewnej. A nawet Ci, którzy je doskonale znają traktują je z przymrużeniem oka. Niemniej jednak należy pamiętać o tym, że minimalne standardy i wytyczne w hodowli trzody chlewnej kształtują się następująco:  

– odpowiednio powierzchniowo kojce dla zwierząt, 

– szerokość szczelin w podłodze. 

Oprócz tego rolnik nie może utrzymywać świń na uwięzi, musi stworzyć odpowiednie warunki do budowy gniazda dla lochy, gdy ma termin proszenia, musi je od niej odsadzić najszybciej, gdy będą miały 29 dni. Także poidła dla świń powinny być zamontowane na odpowiedniej wysokości, tak aby miały stały dostęp do wody. Każdy rolnik, który zastosuje się do tych wytycznych z pewnością pozytywnie przejdzie kontrolę z Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji lub też z Powiatowego Oddziału Weterynarii.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Upominki reklamowe – co zawsze się sprawdzi?
Upominki reklamowe – co zawsze się sprawdzi?
Współcześnie funkcjonowanie na rynku, niezależnie od branży, wiąże się z koniecznością prowadzenia działań marketingowych. W przeciwnym bowiem razie nie jest […]
Reumatoidalne zapalenie stawów – jakie są metody leczenia?
Reumatoidalne zapalenie stawów – jakie są metody leczenia?
Reumatoidalne zapalenie stawów (RZS) jest przewlekłą chorobą zapalną o nieznanej etiologii, która dotyka około 1% populacji na całym świecie, przy […]
Jak prowadzić restaurację? 3 Ważne elementy
Jak prowadzić restaurację? 3 Ważne elementy
Prowadzenie restauracji to niełatwe zadanie, wymagające wiedzy, doświadczenia i ciągłego ulepszania swoich umiejętności. Odpowiedzialność za jakość jedzenia, obsługę gości, zarządzanie […]