Właściwości czerwonej herbaty

/
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Właściwości prozdrowotne naparu przygotowywanego z herbaty były znane już naszym przodkom. Jedną z przedstawicielek sprzyjających prawidłowemu funkcjonowaniu organizmu jest herbata czerwona. Poddawana jest lekkiej fermentacji, przerywanej w momencie uzyskania przez listki barwy, dzięki której zyskała swoją nazwę. Oprócz charakterystycznego smaku oferuje także szereg pozytywnych właściwości, dlatego warto po nią sięgnąć, a dostępna jest na stronie: https://marketbio.pl/category/artykuly-spozywcze-ciastka-herbaty-i-kawy.

Jakie dobroczynne właściwości posiada?

Herbatami czerwonymi w potocznym rozumieniu są Pu-erh oraz Rooibos. Chociaż pierwsza zaliczana jest w Chinach do gatunku herbat czarnych, a z drugiej otrzymuje się bardziej napar ziołowy, to nie można odmówić im pozytywnego wpływu na zdrowie i samopoczucie. Pu-erh działa wzmacniająco. Pobudza mikrokrążenie i poprawia pamięć. Będzie odpowiednim wyborem w sytuacji łagodzenia skutków spożycia alkoholu. Warto jednak pamiętać, że zawiera w sobie kofeinę. Z kolei Rooibos posiada właściwości rozkurczające i uspokajające. Zawarte flawonoidy poprawiają nastrój i pomagają zwalczać problemy z bezsennością. Zarówno napar z Pu-erh, jak i liści czerwonokrzewu zawierają bogactwo przeciwutleniaczy działających ochronnie przeciwko nowotworom oraz wzmacniających odporność.

Dla kogo będzie odpowiednia?

Pu-erh ze względu na właściwość zmniejszającą wchłanianie tłuszczu w jelitach, często stosowana jest przy dietach osób starających się zrzucić zbędne kilogramy. Dodatkowo może mieć także korzystny wpływ na redukcję „złego cholesterolu”. Ze względu na zawartość kofeiny, nie zaleca się podawanie jej dzieciom. Natomiast Rooibos może być spożywana przez wszystkich. Podanie jej maluszkom może rozwiązać problem z dokuczliwymi kolkami, a u osób starszych pomoże ułatwić zasypianie. Świetnym pomysłem będzie podarowanie jej także kobietom w ciąży lub młodym, karmiącym mamom. Dzięki zawartości żelaza zapobiega anemii oraz dodatkowo hamuje mdłości i wzmaga produkcję pokarmu. W zależności od potrzeb i preferencji czerwone herbaty sprawdzą się u wielu różnych osób.

Różnorodność herbat pozwala na odkrywanie jej charakterystycznych aromatów. Po za walorami zapachowymi i smakowymi warto przyjrzeć się innym właściwościom. Herbaty czerwone zdecydowanie oferują ich szeroki wachlarz. Decydując się na nie, każdy znajdzie coś dla siebie.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Koronawirus – kiedy należy udać się na rehabilitację?
Pandemia koronawirusa trwa od wielu miesięcy. Przez ten czas zakażeniu uległo niespełna trzy i pół miliona osób w Polsce. Choroba […]
Po czym poznać dobrej jakości ubranka dla dziecka?
Po czym poznać dobrej jakości ubranka dla dziecka?
Kompletując wyprawkę dla swojego maluszka lub uzupełniając garderobę trochę już większego dziecka, trzeba bardzo zwracać uwagę na jakość ubrań. Niestety […]
Rola błonnika w organizmie i jak zadbać o jego obecność w naszej diecie?
Rola błonnika w organizmie i jak zadbać o jego obecność w naszej diecie?
Błonnik pokarmowy jest substancją pochodzenia roślinnego, która nie jest przyswajana przez nasz organizm. Mimo to ma korzystny wpływ na jego […]