Wino bezalkoholowe zostało po raz pierwszy wyprodukowane we Francji na początku 1900 roku dzięki dr Henri Lebeufowi, francuskiemu lekarzowi i założycielowi Instytutu Pasteura w Paryżu. Chciał on znaleźć sposób na uczynienie wina bardziej dostępnym dla ludzi, którzy nie mogli spożywać alkoholu z powodów medycznych lub przekonań religijnych.
Wino to napój, który powstaje z winogron, zwykle jest fermentowany i dojrzewa w beczkach. Jest spożywane od tysięcy lat.
Wino bezalkoholowe nie zawiera alkoholu. Może być produkowane z tych samych winogron, co wina alkoholowe, ale bez dodatku alkoholu do fermentacji. Sok z winogron jest tłoczony i fermentowany z dodatkiem cukru w podobny sposób jak zwykłe wina. Podczas fermentacji cukier jest przekształcany w alkohol i dwutlenek węgla.
Napój bezalkoholowy jest następnie butelkowany lub puszkowany, tak jak w przypadku wersji alkoholowej. W niektórych przypadkach do napoju dodaje się sok owocowy. To osładza go i czyni bardziej smakowitym dla tych, którzy nie lubią smaku wina.
Wina bezalkoholowe można znaleźć w wielu różnych odmianach, począwszy od win białych, poprzez wina czerwone i różowe, wina musujące, wina Port i wiele innych. Są one najczęściej spożywane jako alternatywa dla napojów alkoholowych przez osoby, które nie chcą spożywać alkoholu ze względów religijnych lub zdrowotnych.
Wino bezalkoholowe posiada również wartości odżywcze: Zawiera witaminy A, B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), B3 (niacyna), B5 (kwas pantotenowy) i B6 (pirydoksyna).