W jakich przedsiębiorstwach mogą się przydać piece do produkcji wsadowej?

/
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Piece wsadowe zyskują ponownie popularność. Wcześniej zostały wyparte przez piece konwekcyjne. Ich powrót zawdzięczamy efektowi wypieku, jaki gwarantują. Pozwalają uzyskać złotą skórkę oraz smakowite jasnobrązowe wcięcie. W związku z tym znajdują przede wszystkim zastosowanie w piekarniach, w których podstawową czynnością jest wypiek pieczywa: chleba i bułek. Mogą być także stosowane w sklepach, w których odbywa się odpiek produktu mrożonego, a także w cukierniach. Rzadziej w lokalach gastronomicznych typu pizzerie.

Wypiekanie bułek w piecach wsadowych

Sposób przenikania ciepła przez chleb ma znaczenie dla jego wyglądu i smaku. W przypadku pieców wsadowych nie dochodzi do zjawiska wymuszonej konwekcji. Co to oznacza? Konwekcja spowodowana przez wytworzone w procesie pieczenia ciepło, jest słabsza niż ta, wymuszana w piecach konwekcyjnych. W związku z tym ma nikłą funkcję termiczną. Nadrzędną rolę w tym zakresie odgrywa ciepło emitowane z powierzchni ścian i płyt komór wypiekowych. Wypiek w piecach wsadowych potrzebuje zatem wyższych temperatur; produkt znajduje się bezpośrednio na gorącej płycie. W ten sposób nacięcia kęsów są bardziej wydatne i szerokie. Natomiast jego studzenie wymaga więcej czasu, ponieważ sprzęt może magazynować więcej ciepła w swoich płytach, ścianach i kanałach rozprowadzających. Nowoczesne rozwiązania technologiczne sprawiły, że użytkowanie pieca wsadowego jest proste i przyjemne, zwłaszcza że pozwala osiągnąć tak korzystne efekty wypieku.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Co robić z dzieckiem w ferie? Poznaj najlepsze pomysły!
Co robić z dzieckiem w ferie? Poznaj najlepsze pomysły!
Ferie to czas relaksu i odpoczynku dla każdego. Ale nie zawsze łatwo jest znaleźć coś ciekawego i zabawnego do zrobienia […]
W jakich branżach na rynku używany jest pellet drzewny?
W jakich branżach na rynku używany jest pellet drzewny?
Pelety drzewne znajdują zastosowanie w wielu gałęziach przemysłu. Pelety drzewne są wykorzystywane do produkcji ciepła i energii elektrycznej w następujących […]
Jak zakłady produkujące żywność zapewniają, że ich produkty pozostają nieskażone?
Jak zakłady produkujące żywność zapewniają, że ich produkty pozostają nieskażone?
Aby zapewnić, że ich produkty pozostaną nieskażone, zakłady spożywcze stosują wiele różnych metod. Do niektórych z nich należą: Rozpylanie wody […]