W jakich przedsiębiorstwach mogą się przydać piece do produkcji wsadowej?

Piece wsadowe zyskują ponownie popularność. Wcześniej zostały wyparte przez piece konwekcyjne. Ich powrót zawdzięczamy efektowi wypieku, jaki gwarantują. Pozwalają uzyskać złotą skórkę oraz smakowite jasnobrązowe wcięcie. W związku z tym znajdują przede wszystkim zastosowanie w piekarniach, w których podstawową czynnością jest wypiek pieczywa: chleba i bułek. Mogą być także stosowane w sklepach, w których odbywa się odpiek produktu mrożonego, a także w cukierniach. Rzadziej w lokalach gastronomicznych typu pizzerie.

Wypiekanie bułek w piecach wsadowych

Sposób przenikania ciepła przez chleb ma znaczenie dla jego wyglądu i smaku. W przypadku pieców wsadowych nie dochodzi do zjawiska wymuszonej konwekcji. Co to oznacza? Konwekcja spowodowana przez wytworzone w procesie pieczenia ciepło, jest słabsza niż ta, wymuszana w piecach konwekcyjnych. W związku z tym ma nikłą funkcję termiczną. Nadrzędną rolę w tym zakresie odgrywa ciepło emitowane z powierzchni ścian i płyt komór wypiekowych. Wypiek w piecach wsadowych potrzebuje zatem wyższych temperatur; produkt znajduje się bezpośrednio na gorącej płycie. W ten sposób nacięcia kęsów są bardziej wydatne i szerokie. Natomiast jego studzenie wymaga więcej czasu, ponieważ sprzęt może magazynować więcej ciepła w swoich płytach, ścianach i kanałach rozprowadzających. Nowoczesne rozwiązania technologiczne sprawiły, że użytkowanie pieca wsadowego jest proste i przyjemne, zwłaszcza że pozwala osiągnąć tak korzystne efekty wypieku.

  • Ponad Horyzont
    Znajdziesz tu ciekawe informacje na wszystkie tematy - zarówno te poważniejsze, jak i luźniejsze. Te, związane z pracą, biznesem i techniką, ale także dotyczące zdrowego życia, mody i hobby.

Random Posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*
*

trzynaście − 3 =