HACCP (Hazard Analysis Critical Control Points) to systematyczne podejście prewencyjne do bezpieczeństwa żywności. Obejmuje ono identyfikację i ocenę ryzyka wystąpienia zagrożeń biologicznych, chemicznych lub fizycznych w produkcie spożywczym.
HACCP certyfikat, to również określenie krytycznych punktów (CCP), w których można zastosować skuteczną kontrolę w celu ich wyeliminowania lub zminimalizowania, oraz wprowadzenie odpowiednich środków w każdym CCP w celu zapewnienia ich stałego spełniania.
Choć mogłoby się to wydawać koniecznością, HACCP certyfikat nie jest nakazaną listą procedur. Stanowi on raczej ramy, które pozwalają nam zastanowić się nad tym, jak postępujemy, a następnie zdecydować, co należy zmienić, aby za każdym razem produkować bezpieczne produkty żywnościowe.
Standardy bezpieczeństwa żywności zmieniły się drastycznie w ciągu ostatniej dekady, w dużej mierze z powodu nowych przepisów wprowadzonych przez agencje takie jak FDA (Food and Drug Administration) lub FSIS (Food Safety Inspection Service). Firmy ponoszą teraz większą niż kiedykolwiek odpowiedzialność za zapewnienie, że ich produkty spełniają te nowe standardy bezpieczeństwa i kontroli jakości. Oznacza to, że firmy muszą posiadać systemy, które zapewnią, że spełniają te wymagania w sposób spójny we wszystkich swoich lokalizacjach.
Szkolenie pozwalające uzyskać HACCP certyfikat, ma kluczowe znaczenie dla ochrony społeczeństwa przed ryzykiem związanym z chorobami przenoszonymi przez żywność, które nie muszą od razu doprowadzić do stanu zagrażającemu życiu, ale chociażby hospitalizacji, niepełnosprawności lub choroby.