Planujesz otworzyć własną restaurację? Nie wiesz od czego zacząć? Uważasz, że to wszystko jest skomplikowane? Spokojnie! Z tego artykułu dowiesz się, co koniecznie musi znaleźć się w twoim lokalu, aby od samego początku funkcjonował w pełni profesjonalnie.
Czyli to, co jest nieodłącznym elementem każdej restauracji. Nie wyobrażamy sobie kuchni w restauracji bez odpowiedniego sprzętu typu lodówka czy zmywarka, czy też baru bez lady. Niezależnie od tego, jaki typ restauracji planujesz otworzyć – umeblowanie to podstawa. W ostatnim czasie szczególną popularność zyskują meble ze stali nierdzewnej. Dlaczego? Są praktycznie niezniszczalne, tanie, łatwe w utrzymaniu a w dodatku świetnie się prezentują.
Dodatkowo meble takie spełniają wszystkie wymogi sanepidu, więc możesz je wykorzystać bez żadnych obaw. Łatwo dopasujesz ich rozmiar i kształt do każdego pomieszczenia. W przypadku, gdy zajdzie potrzeba aby przemeblować lokal – nie będzie to większym problemem. Stalowe meble można też w łatwy sposób przestawić na inne miejsce.
No dobrze, ale w czym przechowywać produkty? Tutaj wybór jest bardzo prosty – bemary gastronomiczne. W stu procentach pasują do mebli, o których pisałem wyżej i są używane w niemalże każdej dzisiejszej restauracji – co znaczy, że są uniwersalne i świetnie prosperują. Użycie takiego bemaru sprawi, że wszystkie produkty, pozostaną świeże na dłużej a jednocześnie będą przechowywane w sterylnych i higienicznych warunkach.
Bez żadnego problemu utrzymasz odpowiednią temperaturę do przechowania żywności – schłodzisz ją lub podgrzejesz w zależności od produktu. W sytuacji kiedy postanowisz zmienić produkt znajdujący się w danej komorze – bez najmniejszego problemu wyczyścisz ją i dostosujesz do innego rodzaju żywności.