Jakie rodzaje wina pasują do ciast i deserów?

Dobrze dobrane wino podkreśli smak dania i będzie się z nim znakomicie komponowało. Ma to ogromne znaczenie szczególnie w sytuacji, kiedy spodziewasz się gości i chcesz zrobić na nich wrażenie. Jakie więc wino można zaproponować w towarzystwie ciasta lub deseru?

Słodkie jak sam deser?

Zasady dobierania rodzaju wina do potrawy określa szczegółowo savoir-vivre. Należy jednak kierować się nie tylko tymi wskazówkami, lecz również własnym wyczuciem i smakiem. Jeśli nie przepadasz za danym gatunkiem wina, nie ma większego sensu go wybierać, nawet w przypadku kiedy podobno sprawdza się właśnie w towarzystwie deseru.

Dość ogólna reguła dotycząca wina do deseru lub ciasta mówi o tym, że słodycz trunku powinna być na tym samym poziomie, co sam deser. W sytuacji, kiedy jest to podwieczorek czekoladowy, najlepszym wyborem będą wina intensywne. Ciasta z owocami oraz lekkie desery mogą być zaś serwowane w towarzystwie wina półsłodkiego lub półwytrawnego – nie przytłumią wówczas słodyczą smaku posiłku.

Białe czy czerwone?

Wino białe jest uznawane za lżejsze, czerwone – za cięższe. I właśnie tak – analogicznie – należy dobierać je do deserów:

  • Białe, słodkie wino będzie odpowiednie do serników, ciast z bitą śmietaną lub z białą czekoladą.
  • Czerwone, słodkie wino uzupełni aromat gorzkiej czekolady oraz deserów korzennych, jak np. piernik.

Co z winami wytrawnymi? Można je wybrać, jeśli deser nie jest zbyt słodki, jak choćby ciasto drożdżowe. Jeśli czujesz się jednak na siłach, nic nie stoi na przeszkodzie żeby mieszać smaki i eksperymentować. Ważne jest tylko, żeby wybierać wina dobrej jakości. Znajdziesz je np. na stronie: https://profilwino.pl/.

  • Znajdziesz tu ciekawe informacje na wszystkie tematy - zarówno te poważniejsze, jak i luźniejsze. Te, związane z pracą, biznesem i techniką, ale także dotyczące zdrowego życia, mody i hobby.

Random Posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*
*

15 − sześć =