Dobrze dobrane wino podkreśli smak dania i będzie się z nim znakomicie komponowało. Ma to ogromne znaczenie szczególnie w sytuacji, kiedy spodziewasz się gości i chcesz zrobić na nich wrażenie. Jakie więc wino można zaproponować w towarzystwie ciasta lub deseru?
Zasady dobierania rodzaju wina do potrawy określa szczegółowo savoir-vivre. Należy jednak kierować się nie tylko tymi wskazówkami, lecz również własnym wyczuciem i smakiem. Jeśli nie przepadasz za danym gatunkiem wina, nie ma większego sensu go wybierać, nawet w przypadku kiedy podobno sprawdza się właśnie w towarzystwie deseru.
Dość ogólna reguła dotycząca wina do deseru lub ciasta mówi o tym, że słodycz trunku powinna być na tym samym poziomie, co sam deser. W sytuacji, kiedy jest to podwieczorek czekoladowy, najlepszym wyborem będą wina intensywne. Ciasta z owocami oraz lekkie desery mogą być zaś serwowane w towarzystwie wina półsłodkiego lub półwytrawnego – nie przytłumią wówczas słodyczą smaku posiłku.
Wino białe jest uznawane za lżejsze, czerwone – za cięższe. I właśnie tak – analogicznie – należy dobierać je do deserów:
Co z winami wytrawnymi? Można je wybrać, jeśli deser nie jest zbyt słodki, jak choćby ciasto drożdżowe. Jeśli czujesz się jednak na siłach, nic nie stoi na przeszkodzie żeby mieszać smaki i eksperymentować. Ważne jest tylko, żeby wybierać wina dobrej jakości. Znajdziesz je np. na stronie: https://profilwino.pl/.