Pompa to zgodnie z definicją urządzenie wyposażone w wirnik, tłok lub membranę wykorzystywane do transportowania cieczy bądź osadów. Transport ten odbywa się w wyniki różnicy ciśnień występujących pomiędzy stroną ssącą, a stroną wylotową. W zależności od sposobu budowy wyróżnia się różne rodzaj pomp. W przemyśle spożywczym, farmaceutycznym oraz kosmetycznych powszechnie stosuje się pompy krzykowe. Urządzenia te wyposażone są w rotory, które obracając się, otwierają lub zamykają komory transportowe. Przeznaczone są przede wszystkim do transportowania cieczy o delikatnej strukturze i lepkości, takich jak mleko, miód, lody czy też syrop glukozowy. Ogromną zaletą tego rodzaju urządzeń jest niska awaryjność oraz łatwość czyszczenia. Te walory sprawiają, że pompy te znajdują coraz szersze zastosowanie.
Urządzenie ślimakowe przeznaczone do transportowania emulsji, olejów, lepkich płynów czy też ściernych zawiesin nazywane jest fachowo pompą śrubową. Najważniejszym elementem tego rodzaju sprzętu jest obracająca się metalowa śruba. Mechanizm ten charakteryzuje się dużą niezawodnością, dlatego cieszy się dużą popularnością. Pompy śrubowe obecnie są powszechnie stosowane w różnych gałęziach przemysłu. Za ich pomocą transportować można pasze, jogurty, serki, ciasta, a także pozostałości po filtrowaniu zacieru powstałego podczas warzenia piwa. Urządzenia te wykorzystywane są również w oczyszczalniach ścieków. Istotną zaletą konstrukcji śrubowych jest możliwość zmiany kierunku przepływu transportowanego surowca. Pompy śrubowe są tanie w eksploatacji, pracują cicho i bezpiecznie.