Bardzo wiele osób nie wyobraża sobie poranka bez wypicia filiżanki bądź kubka świeżo przygotowanej kawy. Jest to bowiem niezwykle aromatyczny napój, który skutecznie pobudza organizm do działania i jednocześnie niweluje zmęczenie. W ostatnim czasie wyjątkowo modne stało się zaparzanie kawy w specjalnym naczyniu zwanym dripperem. To nic innego jak niewielkie urządzenie o stożkowatym kształcie zwężającym się ku dołowi, wykonane z tworzywa ceramicznego, metalu, szkła, ewentualnie plastiku.
Standardowy dripper jest przystosowany do przyrządzania kawy techniką przelewową. Jego obsługa nie powinna nikomu przysporzyć trudności. Otóż najpierw należy podłożyć pod konstrukcję dzbanek, do którego będzie spływał napój. Następny krok polega na włożeniu do urządzenia filtra i delikatnym przelaniu go wrzątkiem, tak aby całość została skutecznie rozgrzana, a papierowy posmak wyeliminowany. Dalsze istotne czynności to zważenie i zmielenie ziaren w młynku (najlepiej sprawdzą się jasno wypalane), wsypanie mieszanki do drippera, uruchomienie minutnika oraz stosunkowo powolne zalewanie gorącą wodą w ilości 50 ml. Na koniec wystarczy pozostawić napar na około minutę do lekkiego przestygnięcia. W trakcie zwilżania ziaren dochodzi do zjawiska preinfuzji, czyli uwalniania dwutlenku węgla. Dzięki temu uzyskana kawa charakteryzuje się doskonałą przejrzystością, wyraźnie zwiększoną ilością pobudzającej kofeiny i przyjemnym aromatem z mocno wyczuwalnymi nutami słodyczy, czekolady, owoców, orzechów albo kwiatów (w zależności od gatunku ziaren). Jej wielbiciele podkreślają, że ma zaskakująco złożony smak.