Kawa z ekspresu uważana jest za jedną z najsmaczniejszych używek. W zależności od indywidualnego gustu można wybrać mieloną, w ziarnach, kapsułkach lub saszetkach. Każdy rodzaj wymaga zastosowania odpowiedniego ekspresu. Różny jest także smak poszczególnych napojów.
Kawa jest wino, każda inna – mówi znane powiedzenie i w rzeczy samej trudno nie zgodzić się z zasadnością tych słów. Smak poszczególnych gatunków zależy od wielu czynników – miejsca pochodzenia, klimatu, warunków glebowych, ważny jest także proces palenia. Największym zainteresowaniem cieszy się mielona, którą można parzyć w większości ekspresów, jak również zalewać wrzątkiem. Zasadniczo w ekspresach można parzyć każdą kawę mieloną, optymalnym rozwiązaniem są jednak kawy mielone na większe kawałki, które idealnie sprawdzają się również w przypadku espresso. Podczas parzenia w ekspresach kolbowych nie trzeba martwić się o to, że drobinki przedostaną się przez dziurki w sitku do napoju, ponadto większe kawałki kawy zapewniają wyjątkowy, bardziej wyrazisty i niepowtarzalny smak. Zwolennicy dobrej kawy z ekspresu często wybierają kawę mieloną Illy, produkowaną ze szlachetnych ziaren arabicy, charakteryzującą się subtelnym smakiem karmelu i czekolady.
W ekspresach automatycznych, wyposażonych w młynki, można używać także kawę ziarnistą. Chcąc przygotować smaczny napój, wystarczy wsypać kawę do znajdującego się nad młynkiem pojemnika, a ekspres sam pobierze odpowiednią ilość ziaren, zmieli je i poda do zaparzenia. Warto pamiętać, że ekspres za każdym razem mieli ilość ziaren niezbędną do przygotowania jednego lub dwóch napojów o określonej mocy. W sklepach i palarniach dostępne są różne gatunki kawy ziarnistej, przykład dobrej jakości produktu można znaleźć tutaj: https://aquamelior.pl/produkt/dallmayr-kawa-ziarnista-espresso-doro-500g. Wysokiej jakości ziarna można wykorzystać do przygotowania delikatnego cappuccino, mlecznego latte, a także tradycyjnej małej czarnej.