Niezbędny sprzęt restauracyjny

/
Potrzebujesz ok. 1 min. aby przeczytać ten wpis

Wyposażenie lokalu gastronomicznego to niezwykle trudne i skomplikowane zadanie. Każda tego rodzaju działalność wymaga bowiem odrębnego podejścia – przede wszystkim w zależności od serwowanych potraw i rodzaju świadczonych usług dodatkowych. Podstawą są oczywiście odpowiednie meble i nowoczesne urządzenia ułatwiające gotowanie. Elementy te posiada w swojej ofercie każdy profesjonalny sklep gastronomiczny

Wszystko zależy od profilu działalności 

W typowej kuchni restauracyjnej muszą się znaleźć meble wykonane ze stali nierdzewnej, ponieważ są niezwykle odporne na uszkodzenia mechaniczne i łatwe do utrzymania w należytej czystości. Poza tym niezbędne są urządzenia chłodnicze i grzewcze w postaci szaf chłodniczych, zamrażarek, lodówek, kuchni gazowych, piekarników elektrycznych oraz zaawansowanych pieców konwekcyjnych. Pozostałe zalecane elementy wyposażenia to m.in. sprzęty służące do obróbki mechanicznej (mięsiarki, miksery, blendery, krajalnice, szatkownice, noże, wałkownice itp.), dodatkowe urządzenia przyspieszające pracę (zwłaszcza pakowarki, ekspresy, automaty do lodów, wyciskarki) oraz liczne akcesoria pomocnicze (np. ostrzałki do noży, deski do krojenia, miski i misy, cedzaki, sita, pojemniki do przechowywania czy obieraczki do warzyw).

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Kocyki dla dzieci – czym kierować się podczas ich zakupu?
Kocyki dla dzieci – czym kierować się podczas ich zakupu?
Podstawowym elementem, który zaspokaja potrzeby dziecka, jest kocyk. Młodzi rodzice zazwyczaj zastanawiają się jaki produkt tego rodzaju nada się najlepiej. […]
Czego nie może zabraknąć na weselnym stole?
Czego nie może zabraknąć na weselnym stole?
Wesele to wyjątkowa uroczystość, na którą zapraszamy bliskie nam osoby, by świętować razem z nami. Jednym z ważniejszych elementów wesela […]
Jak prowadzić restaurację? 3 Ważne elementy
Jak prowadzić restaurację? 3 Ważne elementy
Prowadzenie restauracji to niełatwe zadanie, wymagające wiedzy, doświadczenia i ciągłego ulepszania swoich umiejętności. Odpowiedzialność za jakość jedzenia, obsługę gości, zarządzanie […]