Jakie potrawy można przygotować z mięsa króliczego?

/
Potrzebujesz ok. 1 min. aby przeczytać ten wpis

Mięso królika nie jest najpopularniejsze w Polsce, ale posiada wiele walorów prozdrowotnych i smakowych. Przede wszystkim jest mięsem chudym, o niskiej zawartości cholesterolu, zawierającym wiele ważnych witamin, białek i minerałów. Królik idealnie sprawdzi się jako danie obiadowe lub w towarzystwie sałaty. Oprócz tego, mięso to można zamówić u znanych i sprawdzonych producentów na https://swiezemieso.pl/

Nowoczesność i tradycja

Dbałość o szczupłą sylwetkę nie musi oznaczać rezygnacji z ulubionych dań. Dla miłośników potraw tradycyjnych królik jest sposobem na obniżenie kaloryczności i wkomponowanie ich w codzienną, zdrową dietę. Rosół na jego tuszce jest chudy, doskonały dla osób liczących kalorie i małych dzieci, zaś pasztet – wyjątkowo miękki i puszysty. Przygotowane danie jest aromatyczne i delikatne.

Mięso królicze świetnie komponuje się z sosami – np. w gulaszach i potrawkach podlewanych winem, które nadaje im wyrazistości. Miłym smakowo dodatkiem jest także wyrazista musztarda. Wśród ziół, którymi warto doprawić potrawę trzeba wyróżnić pieprz syczuański, rozmaryn i tymianek. Do sosu można dodać świeżą paprykę.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Jakie zabawki kochają mali chłopcy?
Jakie zabawki kochają mali chłopcy?
Chłopcy w wieku 2-8 lat uwielbiają poświęcać swój czas głównie na nieskrępowaną zabawę. Z tego względu warto pomyśleć o prezentowaniu […]
Witamina K2 – właściwości
Witamina K2 – właściwości
Witamina K2 jest jednym z trzech kluczowych związków kryjących się pod pojęciem witamina K – oprócz niej mamy do czynienia […]
Dlaczego warto chodzić na terapia psychologiczną?
Dlaczego warto chodzić na terapia psychologiczną?
Terapie psychologiczne to oparte na dowodach naukowych metody leczenia, które okazały się skuteczne w leczeniu różnych problemów zdrowia psychicznego. Dla […]