Jakie potrawy można przygotować z mięsa króliczego?

/
Potrzebujesz ok. 1 min. aby przeczytać ten wpis

Mięso królika nie jest najpopularniejsze w Polsce, ale posiada wiele walorów prozdrowotnych i smakowych. Przede wszystkim jest mięsem chudym, o niskiej zawartości cholesterolu, zawierającym wiele ważnych witamin, białek i minerałów. Królik idealnie sprawdzi się jako danie obiadowe lub w towarzystwie sałaty. Oprócz tego, mięso to można zamówić u znanych i sprawdzonych producentów na https://swiezemieso.pl/

Nowoczesność i tradycja

Dbałość o szczupłą sylwetkę nie musi oznaczać rezygnacji z ulubionych dań. Dla miłośników potraw tradycyjnych królik jest sposobem na obniżenie kaloryczności i wkomponowanie ich w codzienną, zdrową dietę. Rosół na jego tuszce jest chudy, doskonały dla osób liczących kalorie i małych dzieci, zaś pasztet – wyjątkowo miękki i puszysty. Przygotowane danie jest aromatyczne i delikatne.

Mięso królicze świetnie komponuje się z sosami – np. w gulaszach i potrawkach podlewanych winem, które nadaje im wyrazistości. Miłym smakowo dodatkiem jest także wyrazista musztarda. Wśród ziół, którymi warto doprawić potrawę trzeba wyróżnić pieprz syczuański, rozmaryn i tymianek. Do sosu można dodać świeżą paprykę.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Co to jest trawnik z rolki?
Co to jest trawnik z rolki?
W ostatnim czasie coraz więcej osób posiadających własny ogród decyduje się na stworzenie w nim trawnika z tzw. rolki. Jest […]
Na co warto zwrócić uwagę, decydując się na posadzkę z żywicy?
Na co warto zwrócić uwagę, decydując się na posadzkę z żywicy?
Posadzka żywiczna popularna jest nie tylko w obiektach użyteczności publicznej i magazynach, ale też w domach. Posiada w końcu wiele […]
Ślub w stylu eko – czy jest to możliwe?
Ślub w stylu eko – czy jest to możliwe?
Ekologiczne wesela wyskakują na całym świecie, a pary robią wszystko, od używania papieru z recyklingu do wszystkich swoich zaproszeń, po […]