Jakie potrawy można przygotować z mięsa króliczego?

/
Potrzebujesz ok. 1 min. aby przeczytać ten wpis

Mięso królika nie jest najpopularniejsze w Polsce, ale posiada wiele walorów prozdrowotnych i smakowych. Przede wszystkim jest mięsem chudym, o niskiej zawartości cholesterolu, zawierającym wiele ważnych witamin, białek i minerałów. Królik idealnie sprawdzi się jako danie obiadowe lub w towarzystwie sałaty. Oprócz tego, mięso to można zamówić u znanych i sprawdzonych producentów na https://swiezemieso.pl/

Nowoczesność i tradycja

Dbałość o szczupłą sylwetkę nie musi oznaczać rezygnacji z ulubionych dań. Dla miłośników potraw tradycyjnych królik jest sposobem na obniżenie kaloryczności i wkomponowanie ich w codzienną, zdrową dietę. Rosół na jego tuszce jest chudy, doskonały dla osób liczących kalorie i małych dzieci, zaś pasztet – wyjątkowo miękki i puszysty. Przygotowane danie jest aromatyczne i delikatne.

Mięso królicze świetnie komponuje się z sosami – np. w gulaszach i potrawkach podlewanych winem, które nadaje im wyrazistości. Miłym smakowo dodatkiem jest także wyrazista musztarda. Wśród ziół, którymi warto doprawić potrawę trzeba wyróżnić pieprz syczuański, rozmaryn i tymianek. Do sosu można dodać świeżą paprykę.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Dlaczego powinno się wykonywać audyty energetyczne?
Dlaczego powinno się wykonywać audyty energetyczne?
Wydatki związane z opłatami za energię elektryczną stanowią ogromną część wszystkich wydatków przedsiębiorstwa. Nadmierne zużycie energii, a co za tym […]
Jak osiągnąć wymarzoną sylwetkę?
Jak osiągnąć wymarzoną sylwetkę?
W ostatnich latach znacznie wzrosła świadomość ludzi na temat tego jak ważne jest dbanie o siebie. W związku z tym […]
Jakie dokumenty są potrzebne do wyceny mieszkania?
Jakie dokumenty są potrzebne do wyceny mieszkania?
Sytuacji, kiedy niezbędna jest wycena mieszkania, może być naprawdę wiele. Zanim jednak zwrócisz się z tym do rzeczoznawcy majątkowego, najlepiej […]