Jakie potrawy można przygotować z mięsa króliczego?

/
Potrzebujesz ok. 1 min. aby przeczytać ten wpis

Mięso królika nie jest najpopularniejsze w Polsce, ale posiada wiele walorów prozdrowotnych i smakowych. Przede wszystkim jest mięsem chudym, o niskiej zawartości cholesterolu, zawierającym wiele ważnych witamin, białek i minerałów. Królik idealnie sprawdzi się jako danie obiadowe lub w towarzystwie sałaty. Oprócz tego, mięso to można zamówić u znanych i sprawdzonych producentów na https://swiezemieso.pl/

Nowoczesność i tradycja

Dbałość o szczupłą sylwetkę nie musi oznaczać rezygnacji z ulubionych dań. Dla miłośników potraw tradycyjnych królik jest sposobem na obniżenie kaloryczności i wkomponowanie ich w codzienną, zdrową dietę. Rosół na jego tuszce jest chudy, doskonały dla osób liczących kalorie i małych dzieci, zaś pasztet – wyjątkowo miękki i puszysty. Przygotowane danie jest aromatyczne i delikatne.

Mięso królicze świetnie komponuje się z sosami – np. w gulaszach i potrawkach podlewanych winem, które nadaje im wyrazistości. Miłym smakowo dodatkiem jest także wyrazista musztarda. Wśród ziół, którymi warto doprawić potrawę trzeba wyróżnić pieprz syczuański, rozmaryn i tymianek. Do sosu można dodać świeżą paprykę.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Naprawa iPhona – co możemy wymienić?
Naprawa iPhona – co możemy wymienić?
Posiadanie nowoczesnego smartfona, pozwala nam mieć w jednym urządzeniu wiele przydatnych funkcji. Nikt już nie potrafi obyć się bez aparatu […]
Co daje ultradźwiękowy pomiary grubości?
Co daje ultradźwiękowy pomiary grubości?
Ultradźwiękowe pomiary grubości to nieinwazyjne, bezpieczne i skuteczne badania grubości przedmiotu za pomocą fal ultradźwiękowych. Pomiar uzyskiwany jest poprzez ocenę […]
Jak pokazać ukochanej osobie, że Ci na niej zależy?
Jak pokazać ukochanej osobie, że Ci na niej zależy?
Pokazanie swoim bliskim, że ci na nich zależy, to świetny sposób, aby sprawić, że poczują się dobrze. Miłość można okazywać […]