Owady to stały problem w sklepach spożywczych. Mogą być uciążliwe w sekcjach produktów, ale stanowią również poważne zagrożenie dla zdrowia. Owady mogą przenosić bakterie, wirusy i inne patogeny, które mogą powodować choroby u ludzi.
Dobrą wiadomością jest to, że istnieją proste sposoby, aby utrzymać owady z dala od żywności. Oto kilka wskazówek, które pomogą Ci chronić Twoją rodzinę przed tymi szkodnikami:
Nie kupuj produktów, które leżały na półce przez dłuższy czas lub wyglądają na zwiędnięte lub obite.
Nawet jeśli są ekologiczne – ponieważ owady mogą ukrywać się nawet w najczystszych produktach. Jeśli to możliwe, myj produkty w zimnej wodzie zamiast w gorącej, ponieważ gorąca woda ma tendencję do zabijania pożytecznych bakterii obecnych w wielu rodzajach owoców i warzyw, w tym jabłkach, ogórkach, pomidorach i zieleninie liściastej, takiej jak szpinak czy jarmuż. Podczas mycia owoców i warzyw nigdy nie należy używać mydła ani detergentów, ponieważ mogą one pozostawić osad, który zaszkodzi ich smakowi i strukturze podczas późniejszego gotowania (zwłaszcza jeśli używasz ich na surowo).
Lampy owadobójczej są używane, aby zabić wszelkie owady ukrywające się w twoich produktach. Lampy owadobójcze są dostępne w większości sklepów z narzędziami i wykorzystują ciepło do wyciągania owadów z ich kryjówek, dzięki czemu można je zabić. Jeśli nie masz lampy owadobójczej, możesz również umieścić miskę wypełnioną wodą i kilkoma kroplami mydła do naczyń w dolnej części szuflady na chrupki.