Czym należy karmić bydło?

/
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Właściwe żywienie bydła bezpośrednio wpływa na uzyskiwane efekty z produkcji oraz na dzienne przyrosty zwierząt. Jednakże przygotowanie programu żywieniowego dla stada bydła nie ustala się tylko w oparciu o jakość poszczególnych pasz, ale także w oparciu o wymiar ekonomiczny. Wówczas można uzyskać najwyższą opłacalność produkcji. Dodatkowo ważne są także takie elementy jak nastawienie produkcji oraz to czy hodowla obejmuje bydło mleczne, mięsne, jaki udział w stadzie stanowią młode osobniki.

Najlepsza pasza w żywieniu bydła

Jedną z najbardziej wartościowych pasz w żywieniu bydła jest kiszonka z kukurydzy. Dostarcza ona zwierzętom wysokiej jakości składników odżywczych, dzięki którym możliwy jest ich prawidłowy wzrost i rozwój. Ponadto kiszonka z kukurydzy bardzo pozytywnie wpływa na mleczność krów. Jednak, aby jej jakość była jak najwyższą konieczne jest jej odpowiednie zabezpieczenie. W tym celu najlepiej sprawdza się folia kiszonkarska. Ułożona na pryzmie z kukurydzy nie dopuszcza do dostawania się powietrza, przez co uniemożliwia rozmnażanie się bakterii oraz pleśni. Dzięki temu kiszonka zachowuje doskonałą jakość przez cały rok i w ten sposób pozytywnie wpływa na jakość żywienia stada.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Jakie możliwości dają programy graficzne dla profesjonalistów?
Jakie możliwości dają programy graficzne dla profesjonalistów?
Obdarzony talentem grafik komputerowy potrafiłby stworzyć dzieło sztuki choćby nawet w zwykłym, podstawowym programie typu Paint. Czemu jednak męczyć się […]
Market dłużników – jak go wyszukać?
Market dłużników – jak go wyszukać?
W internecie działa wiele płatnych i darmowych rejestrów dłużników. Są to specjalne bazy danych, w których możemy szybko i skutecznie […]
Szkolenia HACCP, certyfikat, który powinieneś posiadać – dlaczego?
Szkolenia HACCP, certyfikat, który powinieneś posiadać – dlaczego?
HACCP (Hazard Analysis Critical Control Points) to systematyczne podejście prewencyjne do bezpieczeństwa żywności. Obejmuje ono identyfikację i ocenę ryzyka wystąpienia […]