W typowej kuchni mogą się znaleźć wszystkie urządzenia i przybory potrzebne do przygotowania i podania posiłku, nawet dla czteroosobowej rodziny. Co takiego powinno się w niej znaleźć?
Zlewozmywaki służą do mycia rąk, naczyń i przyborów kuchennych. Istnieją różne rodzaje zlewozmywaków, takie jak zlewozmywaki dwukomorowe, zlewozmywaki jednokomorowe i czy podblatowe, a nawet jest możliwy zakup takie rozwiązania jak szklany zlewozmywak.
Chłodziarka/zamrażarka służy do przechowywania żywności w stanie schłodzonym lub zamrożonym. Można w niej przechowywać łatwo psujące się produkty, takie jak mięso i nabiał, aby nie psuły się w oczekiwaniu na spożycie. Jeśli masz małą rodzinę i nie chcesz wydawać zbyt wiele pieniędzy na lodówki/zamrażarki, być może lepiej w ogóle ich nie kupować i korzystać tylko z komory zamrażarki w lodówce. Jeśli jednak masz dużą rodzinę lub często przyjmujesz gości na przyjęciach, oddzielna zamrażarka przyda ci się, ponieważ pozwala przechowywać dodatkowe produkty żywnościowe z dala od świeżych artykułów spożywczych, aby nie zepsuły się, zanim zdążysz je zjeść!
Idealnie jest mieć co najmniej dwa duże garnki i dwie patelnie, ale wystarczy jeden z nich. Możesz również kupić zestaw garnków i patelni na raz, co jest dobrym pomysłem, jeśli dopiero zaczynasz.
Będziesz dużo siekać, więc solidna deska do krojenia, której możesz używać do wszystkiego, od owoców i warzyw po mięso, jest niezbędna. Kup taką, która jest wystarczająco duża, aby pomieścić wszystkie Twoje potrzeby związane z siekaniem – może być kwadratowa o boku 2 stóp lub mała o długości 9 cali. Najlepsza jest deska plastikowa lub drewniana, ponieważ nie tępi noży tak szybko jak szklana lub ceramiczna.
Zestaw dobrej jakości noży przetrwa dziesięciolecia, jeśli się o niego odpowiednio dba i przechowuje między kolejnymi zużyciami – to inwestycja, która się opłaca! Zasada numer jeden przy używaniu noży brzmi: zawsze trzymaj je ostre; tępe noże są niebezpieczne!