Zakup mebli gastronomicznych pozornie sprawia wrażenie czynności, która nie powinna opiewać w wiele trudności. Teoretycznie jesteśmy zdecydowani, jaki konkretnie sprzęt jest nam potrzebny, jakie funkcje ma spełniać i do czego służyć, jednakże wraz z poszukiwaniami odpowiednich mebli gastronomicznych napotkamy parę niespodziewanych trudności. Przede wszystkim najbardziej błaha, ale często i sprawiająca największe zamieszanie rzecz. Wygląd. Mebel poza wyglądem powinien też spełniać odpowiednie funkcje użytkowe, nie tylko wyglądać. Oczywiście nie chcemy też wybrać czegoś, co nam się nie podoba, ale warto pójść na kompromis i za cenę paru dodatkowych ozdób, dodać materiały, dzięki którym mebel będzie bardziej użytkowy i elastyczny. Elastyczność przekłada się na kolejną cechę, czyli dopasowanie i rozmiar, do naszego projektu. Dlatego przed wybraniem się do sklepu meblowego, warto dwa razy sprawdzić pomiary i wymiary, które są dla nas odpowiednie. Kolejnym punktem godnym uwagi jest trwałość. Udało nam się, znaleźliśmy funkcjonalny i dobrze wyglądający mebel gastronomiczny, cena też nie jest zbyt wysoka. Jednak w tym momencie powinniśmy sprawdzić, z jakich materiałów zrobiony jest dany mebel, czy są to części, elementy solidne, trwałe oraz czy sam mebel nie jest tylko prowizoryczną zbitką, która przy mocniejszym kontakcie fizycznym ulegnie łatwo zniszczeniu. Ostatnim już punktem będzie kolor. Warto zadbać o to, żeby dobrać go pod względem unierwersalnym. Odpornym na zabrudzenia i zatarcia. Kolor, który nie jest zbyt charakterystyczny, 'nie gryzie w oczy’, wywołuje przyjemne uczucia. Bowiem może okazać się, że po czasie, kiedy moda się zmieni, nie będzie już tak atrakcyjny.
Artykuł napisany we współpracy z Interio Gastro – sklepem oferującym wyposażenie gastronomii, m.in. baseny gastronomiczne, lady gastronomiczne, urządzenia chłodnicze oraz grzewcze i wiele innych.