Aby zapewnić, że ich produkty pozostaną nieskażone, zakłady spożywcze stosują wiele różnych metod. Do niektórych z nich należą:
Rozpylanie wody pod wysokim ciśnieniem
Stosuje się je do czyszczenia zewnętrznej strony opakowań i sprzętu spożywczego. Wysokie ciśnienie utrudnia bakteriom przyczepianie się do powierzchni. Metoda ta jest często stosowana do czyszczenia zewnętrznej strony opakowań i sprzętu spożywczego. Wysokie ciśnienie utrudnia bakteriom przyleganie do powierzchni.
Jest to metoda podobna do wysokociśnieniowego natrysku wodnego, z tym że zamiast wody używa się pary. To również pomaga zapobiegać zanieczyszczeniu bakteryjnemu. Czyszczenie parowe jest najczęściej stosowane do czyszczenia wnętrza opakowań i sprzętu spożywczego, ale może być również stosowane do czyszczenia zewnętrznego. Na przykład, czyszczenie parą jest często stosowane do sanityzacji wnętrza opakowań na żywność i sprzętu przed napełnieniem produktem.
Opakowania na żywność mają za zadanie chronić ją przed zanieczyszczeniem. Materiały opakowaniowe mogą obejmować metal, plastik, szkło lub papier. W przemyśle spożywczym stosuje się wiele różnych rodzajów opakowań; każdy rodzaj ma swoje własne zalety. Przykładowo dobrej jakości worki do żywności znajdziesz na stronie https://degafol.pl/.
Światło UV zabija mikroorganizmy w kontakcie i może być stosowane na każdej powierzchni w zakładzie przetwórstwa spożywczego. Może to obejmować podłogi, ściany i sufity.
Systemy filtracji są często stosowane w połączeniu z innymi metodami, ponieważ usuwają one cząstki z cieczy lub gazów zanim dostaną się one do środowiska zakładu. Mogą być zainstalowane w dowolnym miejscu zakładu i wymagają bardzo niewielkiej konserwacji po uruchomieniu.