Do czego służą zrębki wędzarnicze?

/
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Wędzenie jest doskonałym sposobem na pozyskanie wędlin, mięs oraz ryb dobrej jakości, bez konserwantów i sztucznych dodatków. Wystarczy odpowiednio wcześniej przygotować mięso i uwędzić je w tradycyjny sposób. Niezbędna będzie wędzarnia i odpowiedni opał. Do aromatyzowania wyrobów używa się zrębków wędzarniczych. 

Jak wędzić mięso?

Do wędzenia używa się drewna z drzew owocowych lub innych, bezpiecznych gatunków liściastych. Dzięki temu wędzone produkty charakteryzują się pięknym aromatem, który wpływa na smak i są bezpieczne. Niektóre gatunki roślin idealnie nadają się do wędzenia. Na zrębkach wędzarniczych z czereśni lub śliwy wędzi się mięso wieprzowe, dzięki temu otrzymuje one lekko słodki aromat. Do wędzenia ryb używa się gatunków liściastych, takich jak: buk lub dąb albo jabłoń. Odpowiadają one za piękny kolor końcowy wędzonki oraz za delikatny aromat. Klon to gatunek drzewa liściastego, na którym wędzi się mięso wołowe. Nadaje aromat oraz charakterystyczny, lekko żółtawy odcień. Warto zaznaczyć, że zrębki są naturalne, nie mają żadnych dodatków, które mogą negatywnie wpłynąć na jakość i smak mięsa. Dodaje się ich do wędzenia, dzięki czemu powstaje charakterystyczny dym wędzarniczy.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Jakie materiały opałowe można wyróżnić na rynku?
Jakie materiały opałowe można wyróżnić na rynku?
Najbardziej popularne materiały opałowe na naszym krajowym rynku to drewno oraz węgiel i ich pochodne. Drewno jest najbardziej tradycyjnym materiałem […]
Z jakich materiałów można stworzyć swój własny taras?
Z jakich materiałów można stworzyć swój własny taras?
Istnieje wiele materiałów, które można wykorzystać do stworzenia własnego tarasu. Każdy materiał ma swoje wady i zalety, ale są takie, […]
Cechy profesjonalnej etykiety
Cechy profesjonalnej etykiety
Bycie producentem jakiegoś towaru to nie tylko przyjemności i zyski, ale też obowiązki. Towar, który produkujemy zanim trafi do sklepu, […]