Wędzenie jest doskonałym sposobem na pozyskanie wędlin, mięs oraz ryb dobrej jakości, bez konserwantów i sztucznych dodatków. Wystarczy odpowiednio wcześniej przygotować mięso i uwędzić je w tradycyjny sposób. Niezbędna będzie wędzarnia i odpowiedni opał. Do aromatyzowania wyrobów używa się zrębków wędzarniczych.
Do wędzenia używa się drewna z drzew owocowych lub innych, bezpiecznych gatunków liściastych. Dzięki temu wędzone produkty charakteryzują się pięknym aromatem, który wpływa na smak i są bezpieczne. Niektóre gatunki roślin idealnie nadają się do wędzenia. Na zrębkach wędzarniczych z czereśni lub śliwy wędzi się mięso wieprzowe, dzięki temu otrzymuje one lekko słodki aromat. Do wędzenia ryb używa się gatunków liściastych, takich jak: buk lub dąb albo jabłoń. Odpowiadają one za piękny kolor końcowy wędzonki oraz za delikatny aromat. Klon to gatunek drzewa liściastego, na którym wędzi się mięso wołowe. Nadaje aromat oraz charakterystyczny, lekko żółtawy odcień. Warto zaznaczyć, że zrębki są naturalne, nie mają żadnych dodatków, które mogą negatywnie wpłynąć na jakość i smak mięsa. Dodaje się ich do wędzenia, dzięki czemu powstaje charakterystyczny dym wędzarniczy.