Wok zawsze kojarzy się nam z daniami chińskimi. Kuchnia azjatycka jest bardzo dobra i zdrowa, dlatego coraz więcej ludzi chce przyrządzać te dania także w swoim domu. Co możemy przygotować w woku i jakie ma on zalety przedstawione zostało poniżej.
Wok to po prostu chińska patelnia. W tym naczyniu smażymy na bardzo małej ilości tłuszczu. Ściany woka są pochyłe i wysokie, a dno ma bardzo małą średnicę. Dzięki takiej budowie możemy szybko i łatwo przygotować danie bez dużej ilości tłuszczu. W woku możliwe jest nie tylko smażenie, ale również duszenie potrawy lub gotowanie jej na parze.
Pierwszą czynnością, którą powinniśmy wykonać, aby poprawnie smażyć potrawę w woku, jest przygotowanie składników w podobnych wielkościach tak, aby równomiernie się smażyły. Ważne jest również, aby przed rozpoczęciem silnie nagrzać naszego woka. Potrawę smażymy na odrobinie tłuszczu (na przykład około pięć łyżeczek oliwy). Na rozgrzany olej wrzucamy mięso. Cały czas trzeba je mieszać. Następnie odkłada się mięso na sitko i zabiera za smażenie kolejnych składników. Na początek wrzucamy te najtwardsze, które będą się przyrządzać przez długi czas. Pod koniec dorzucamy nasze wcześniejsze mięso. Smażymy wszystko przez około pięć minut. Pamiętajmy, aby przyprawy dodać na sam koniec gotowania.
W woku można również bardzo dobrze gotować na parze. W kuchni azjatyckiej często się to obserwuje. Możemy przyrządzić, ryby, mięso, warzywa, pierogi lub ryż. W celu gotowania na parze potrzebujemy specjalnego, wykonanego z trawy oraz drewna, koszyczka, który kładziemy na patelnię. Przed tym wlewamy około jedną szklankę wody na dno naszego woka. Jednak również koszyczek trzeba odpowiednio przygotować. Jeżeli mamy w planach przyrządzić wieprzowinę albo wołowinę, dno obkładamy liśćmi kapusty. Jeśli będziemy przygotowywać makaron lub ryż, to wykładamy liśćmi sałaty. Całość podgrzewamy np. na palniku takim jak: https://www.kuchnieorientu.pl/produkt/palnik-gazowy-do-woka-orientcook-moc-9800w/. Po upływie 10-20 minut nasze danie wykonane na parze będzie gotowe.