Sklep spożywczy to takie miejsce, gdzie znajdziemy produkty na poranne śniadanie, a zatem ciepłą bułkę i serek wiejski, jakąś słodką przekąskę i zestaw na wieczór w postaci piwa czy pizzy mrożonej. Oprócz produktów handlowych, które my- klienci możemy zakupić, a właściciel sklepu- sprzedać, istotną rolę odgrywa wyposażenie sklepu i magazynu. Odpowiednio przygotowany sklep pod względem powierzchni, jak i mebli pomieści najpotrzebniejsze rzeczy i zachęci klienta estetycznym wyglądem. Podstawowe meble do spożywczaka to regały, na których znajdują się tzw. produkty suche, czyli mąki, makarony, słodycze czy napoje. Następnie meble chłodnicze, w których umieszcza się artykuły wymagające chłodzenia (nabiał, garmaż, mięso). Ponadto regały piekarnicze, w których przechowywane jest pieczywo nie zapakowane. Ze względów higienicznych posiadają one najczęściej plastikowe zamknięcia lub po prostu dostęp do nich jest częściowo ograniczony. Jeśli sklep dysponuje asortymentem mrożonym, wówczas na hali powinna się znaleźć boneta mroźnicza. Na magazynie z kolei, w mniejszych sklepach znajdą się regały metalowe przechowujące nadmiar produktów nie mieszczących się na hali sprzedażowej. W większych sklepach spożywczych magazyn posiada trawersy, czyli kilkukondygnacyjne regały mieszczące ładunki paletowe.
Każdy sklep spożywczy posiada również osobny regał dla działu warzywa i owoce. Część artykułów, które wymagają przechowywania w niższych temperaturach znajduje się w lodówkach lub regałach chłodzonych, pozostałe w normalnej temperaturze panującej na hali.