Białe wina wytrawne uznawane są za delikatniejsze od czerwonych i pozbawione są garbników, które odpowiadają za cierpki smak. Stanowią doskonałe towarzystwo dla sałatek, potraw rybnych i owoców morza. Te, które posiadają mocniejszą budowę można podawać także do białych mięs lub użyć do śmietanowych sosów.
Nie posiadając rozległej wiedzy o winach, warto udać się do sklepu winiarskiego, gdzie sprzedawca doradzi odpowiedni rodzaj. W marketach można trafić na lepsze i gorsze trunki, dlatego warto jest czytać etykiety. Osoby, które lubią robić zakupy w sieci mogą skorzystać z ofert sklepów online. Wina można zamówić na przykład z https://winostyl.pl/. Zaletą zakupów przez Internet jest większy asortyment niż w sklepach stacjonarnych i możliwość natrafienia na produkty z mniejszych, lokalnie działających winnic.
Klasyką gatunku jest Chardonnay. Każdy koneser prędzej czy później natrafi na trunek produkowany ze szczepu winorośli, uprawianej głównie w regionie Burgundii we Francji. Butelkę Chardonnay można kupić nawet za kilkanaście złotych, jednak aby dobrze poznać jego mocną budowę z wyczuwalną nutą kwasowości, warto sięgnąć po coś z półki wyżej. Idealnym wyborem na początek będzie to z winiarni Faber. Do trunków, które bez wątpienia warto spróbować, należy także austriacki Gruner Veltliner. Swoją przygodę najlepiej rozpocząć od producenta Helenental – winnicy z długoletnią historią. Trunek posiada wyczuwalne owocowe aromaty, a także typowe nuty świeżości i pikantności.